Prospecting en data: persoons- en bedrijfsdata | Fendorse
Volg ons op Linkedin Linkedin

Bij prospecting is het verzamelen van data relevant. Echter kan er heel snel sprake zijn van een overvloed aan data waardoor je niet weet hoe je het effectief kunt gebruiken. In deze blog behandelen wij het belang van data en de twee soorten data: persoons- en bedrijfsdata.

Tegenwoordig wordt er veel data verzameld. Waarom is het van belang om data te verzamelen en wat kun je er eigenlijk ermee? 

Belang van data

Data brengt diepgaande inzichten met zich mee, daarom is het belangrijk om deze te verzamelen. Je kunt met data zien hoe een bedrijf presteert. Wanneer je geen data bijhoudt, kun je moeilijk inschatten in hoeverre een prospect geconverteerd kan worden in een lead. Het helpt je dus ook met het anticiperen op de toekomst.

Wanneer je aan de hand van je data kunt zien dat een prospect op basis van de bedrijfsgrootte niet interessant is, dan kun je je tijd besparen om deze prospect niet te benaderen. In dit geval is data de input voor het maken van beslissingen. Bovendien kun je je doelgroep beter begrijpen met behulp van data.

Persoonsdata

Persoonsdata zijn de persoonlijke gegevens. Dit betreft: voornaam, achternaam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Deze lijst is heel lang.

Op LinkedIn kun je snel en gemakkelijk komen aan persoonlijke informatie die de personen zelf hebben ingevuld. Deze persoonlijke gegevens zijn relevant bij prospecting. Je kunt deze gegevens vergelijken met je buyer persona om zo te weten te komen of hij/zij jouw ideale klant is. Daarnaast kun je een prospect op een persoonlijkere manier benaderen op basis van persoonsdata. Het helpt je ook te bepalen hoe en wanneer je het beste in contact kunt komen met de prospect. Lees je dat de prospect met vakantie is? Dan weet je dat het niet slim is om op dat moment een bericht te sturen. Je wil natuurlijk dat de kans op converteren zo optimaal mogelijk is. Doe daarom goed research naar de betreffende prospects.

Bedrijfsdata

Bedrijfsdata kan heel breed zijn. Het kan de basisinformatie zijn van het bedrijf. Dit betreft: branche, locatie, bedrijfsgrootte en het aantal werknemers en de financiële cijfers. Voor sales zijn dit belangrijke gegevens, omdat je vaak richt op een specifieke branche of bedrijfsgrootte (buyer persona). Met behulp van bedrijfsdata kun je bepalen of de bedrijven interessant zijn voor je. Zo kan je aan prospects komen.

Naast de basisinformatie kun je ook veel achterhalen uit de online activiteiten van het bedrijf. Tegenwoordig zijn veel bedrijven online actief. Let hierbij goed op hun website en kijk naar de recente blogs. Wie weet zit er een blog tussen waarbij staat dat zij van plan zijn om te groeien of een adreswijziging. Dit is allemaal interessant tijdens het verzamelen van data. Als laatste kun je onderzoeken op welke kanalen het bedrijf actief is en welke berichten je kunt vinden die nuttig zijn.

Bedrijfsdata kan ook afkomstig zijn van externe bronnen. Denk aan een financieel blad dat schrijft over de financiële situatie van Fendorse. Bedrijven kunnen benoemd worden door bronnen in de branche. Daarnaast wordt een samenwerking tussen bedrijven of project regelmatig genoemd in het nieuws. Zo blijf je up-to-date over de ontwikkelingen binnen een branche of zelfs het bedrijf.

Kortom, data verzamelen zorgt ervoor dat je informatie verkrijgt die goed van pas kan komen bij prospecting. Het helpt om de personen en bedrijven beter te leren kennen waardoor een koude lead een warme lead wordt.

Met de krachtige zoekfunctie van LinkedIn Sales Navigator kun je ook gemakkelijk zelf data verzamelen. Lees hier meer over.

Volg ons op LinkedIn voor de nieuwste blogs!

× Direct antwoord?