Buyer persona maken | Fendorse
Volg ons op Linkedin Linkedin

Een Buyer Persona maken, wat is het en hoe start je met het maken ervan? Een Buyer Persona is een fictionele representatie van jouw ideale klant. Het laat zien wie de ideale potentiële klant is om te benaderen voor jouw bedrijf. Deze ideale klant heeft een profiel met kenmerken die gekoppeld zijn aan het product of de service die jouw bedrijf levert. Maar hoe breng je een Buyer Persona in kaart? Lees het in onze nieuwe blog om het te ontdekken: ‘’Buyer Persona maken’’. 

Om een Buyer Persona in kaart te brengen, is het noodzakelijk om informatie te verzamelen van je ideale klant. Deze ideale klant heeft namelijk een profiel met kenmerken die gekoppeld zijn aan het product of de service die jouw bedrijf levert, zoals eerder benoemd. Denk aan: persoonlijke kenmerken van de ideale klant, behoefte en communicatie voorkeuren. Deze lijst is heel breed. Het is per bedrijf verschillend welke kenmerken relevant zijn.

 Persoonlijke kenmerken

De persoonlijke kenmerken tonen aan wat de achtergrond is van de ideale klant. Hierdoor is het mogelijk om te targeten op deze specifieke kenmerken. Onder de persoonlijke kenmerken vallen onder andere: leeftijd, geslacht, levensstijl, taalgebruik, interesses, opleiding, werk, functie, branche, bedrijfsgrootte en locatie. Deze lijst is verder uit te breiden. Met deze informatie kun je je tone-of-voice aanpassen aan de ideale klant, als je inzicht hebt in welke functies je ideale klanten bekleden in een bedrijf.

Tip: voeg een profielfoto toe voor beeldvorming!

 Behoefte 

Bij de behoefte ga je na wat de voornaamste reden is dat een potentiële klant jouw product of dienst wil aanschaffen. Gaat het om de klantgerichtheid, doorlooptijd, innovativiteit, efficiency, flexibiliteit of betrouwbaarheid? Als het gaat om flexibiliteit, dan moeten de interne processen zodanig ingericht zijn dat het ook mogelijk is om flexibel te zijn.

 Communicatie voorkeuren

Onderzoek wat de communicatie voorkeuren zijn, zodat je weet welke kanalen je het beste kunt gebruiken om je klanten zo goed mogelijk te bereiken/bedienen. Dit kan telefonisch of online zijn. Bij online heb je de volgende mogelijkheden: e-mail, LinkedIn en social media kanalen. Vergeet ook niet om te achterhalen waar je ideale klant surft en waar hij/zij informatie opzoekt over jouw bedrijf.

Indien je meerdere punten hebt geanalyseerd, beschik je over relevante informatie over jouw ideale klant. Met deze gegevens heb je je Buyer Persona in kaart gebracht. Nu is het mogelijk om gericht te zoeken naar klanten met deze kenmerken. De kans dat deze persoon of bedrijf een klant wordt, is groter doordat je onderzoek hebt gedaan naar de fictionele representatie van jouw ideale klant. Tevens zijn de gegevens van de Buyer Persona bruikbaar voor andere (interne) activiteiten, zoals het afstemmen van content. Hierdoor zal de potentiële klant je (langer) blijven volgen door de interesse. 

Wil jij op de hoogte blijven van onze blogs over het starten van een acquisitie campagne volg ons dan op LinkedIn!

Meer weten over dit onderwerp? Lees hier waarom buyer personas zo belangrijk zijn.

× Direct antwoord?